Над 260 000 лв. вложени в община Тошево чрез публично-частно партньорство

В периода след влизането на България в Европейския съюз, чрез съвместни действия между Община Генерал Тошево и инвеститори, са осъществени пътно-ремонтни дейности и модернизиране на градска среда за над 260 000 лв.

Над 260 000 лв. вложени в община Тошево чрез публично-частно партньорство

В различни части на града, по ул. „Васил Алексиев”, която води до промишлените бази на фирмите „Агродимекс”, „Вита грейн” и „Лорд 7”, бе изградена нова тротоарна настилка на принципа на публично-частното партньорство, също така – паркинги и тротоари в района на Керамичен завод, като по този начин се подобри достъпа на гражданите, работещи във фирмите.



През тази година, след подписване на договор за партньорство, се рехабилитира довеждащата пътна инфраструктура до птицекомплекса край Генерал Тошево, собственост на фирма „АГРИСС”. На същият принцип се реализира асфалтиране и на пътна отсечка в с. Къпиново, която води до зърно базата на фирма „Белдас 33”. Двете на обща стойност 100 000 лв.

По този начин общинското ръководство е спазило поет ангажимент да инвестира в публичната инфраструктура, като използва приоритетно Европейските структурни фондове и формите за публично-частно партньорство. Нуждата от бъдещи инвестиции в общината ще налага все по-често прилагането на подобни съвместни проекти с общо финансиране.

Международният опит показва, че схемите за Публично – частно партньорство осигуряват ефективност за данъкоплатците и същевременно осигуряват печалба за частния сектор – резултат, който всяка отговорна община търси. Допълнително преимущество е и споделеният „риск”, който от своя страна гарантира устойчивост на договорните отношения в името на обществения интерес. В община Генерал Тошево има добра основа за развитие на този способ, като съотношението между публични и частни инвестиции е 50 : 50.