ОбС Добрич разреши разширяване на Бакарди

Повторното искане на собствениците на сградата за обособяване на площ от 641 кв.м. от общия терен, който делят с Дом-паметник "Йордан Йовков", беше внесена на редовната сесия на ОбС Добрич днес

ОбС Добрич разреши разширяване на Бакарди

Припомняме, че искането веднъж вече беше гласувано от добричките съветници, но Административния съд го отхвърли. Съобразявайки се с решението на съда, докладната днес беше формулирана така: ОбС дава съгласие за изменение на подробния устройствен план. С него се определя допълнителна прилежаща площ към сградата, което засяга освен разширяване около реализираното застрояване и зимната градина, и подход към ул. „Иван Хадживълков“.



По време на разискванията, арх. Емилия Добрева - съветник от БСП подчерта, че собственикът не посочва фактически основания за искането си, каквото е изискването на Закона за устройство на територията. Какъв е интересът на гражданите?, попита тя и допълни, че се създава възможност от едно публично пространство да получи регулационни граници, които утре могат да се превърнат в ограда.

Интересно е и дали ще има и устройствени показатели, защото от 240 кв.м. се иска урегулиран поземлен имот от 641 кв.м., което е 2,5 пъти по-голямо от сградата. Стъпки в тази посока могат да доведат да „дострояване на сградата,, каза още арх. Добрева. Тя не оспори законосъобразността на предложението или техническите възможности да бъде изпълнено. Подчерта дебело обаче, че общинските съветници са в залата, за да решават по целесъобразност и изрази категорично против даване на съгласие за изменение на плана.

Атанас Атанасов от Атака заяви, че с разрешаването на промяна в ПУП, се отваря вратата за следващи такива практики и също прикани да се решава по целесъобразност.

Ако днес ОбС не допусне изменение, следва отново отнасяне на проблема в Административен съд. Ние не можем да спираме инициативата на собствениците на имотите“, заяви кметът Детелина Николова. Това беше изтълкувано като „извиване на ръцете на съветниците“ от арх. Добрева – решението на ОбС, каквото и да е то, също е законосъобразно, подчерта тя. Гинка Василева коментира, че от предоставения нотариален акт на Бакарди става ясно, че има закупена сграда, без нито кв. метър земя. Тя попита категорично ясно ли е, че общината е собственик на парцела, за който и държавата има акт.

Николова отговори, че е убедена, че общината с първоизточник акта на вписване е носител на правото на собственост. Седебен спор по отношение на собствеността няма, но приходите от терасите на Бакарди влизат в общинския бюджет. Според кмета, целесъобразност е да се даде шанс за развитие и инвестиции.

След 20-минутни разисквания, присъстващите на сесията 38 съветници гласуваха докладната с 26 гласа „за“, 4 „против“ и 8 „въздържал се“.