Въвеждат се строги мерки за недопускане на птичи грип в област Добрич

Под председателството на Областния управител д-р Маргарита Новоселска днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия.

Въвеждат се строги мерки за недопускане на птичи грип в област Добрич



При откриването на работното заседание Областният управител д-р Новоселска съобщи, че във връзка с констатирана високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците - H5N1, известна като „птичи грип" при къдроглави пеликани на територията на природен резерват „Сребърна", област Силистра, Българска агенция по безопасност на храните въвежда мерки и ограничения.


С конкретните предписания за предотвратяване на възникването на болестта на територията на областта, комисията бе запозната от д-р Розалина Брайкова, секретар на Областната епизоотична комисия и директор на ОБДХ. Тя информира присъстващите, че в следващите дни, най-късно до понеделник, предстои да се проведат заседания на Общинските епизоотични комисии; ще бъде извършван постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти и на пазарите за птици; както и ще се извършват периодични клинични прегледи и вирусологични изследвания на домашни и диви птици. Предвиждат се специални разпоредби, касаещи собствениците и управителите на птицевъдни обекти и „задни дворове".


С разпоредбите на БАБХ се забранява събирането и провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на областите Силистра, Русе, Шумен, Разград, Добрич и Варна.