Детелина Николова се завърна с грамота от срещата на жените – кметове в Истанбул

Кметът на Добрич Детелина Николова, като единствена жена кмет от България, участва в „Среща на жените кметове 2015“, в Турция, на 28 март 2015 г., по покана на Хандан Топрак Бенли - кмет на район Авджълар в Истанбул.

Детелина Николова се завърна с грамота от срещата на жените – кметове в Истанбул

Форумът е финансиран от Съвета на Европа и в него са взели участие 17 жени от целия свят. Посланието „Жените за мир“ да стане световна традиция и кметиците ежегодно да се събират в една от държавите, независимо на кой континент, е била една от идеите на форума. Целта е да продължат делото на жените, останали в историята със своите усилия за достойно и подобаващо място на нежния пол в съвременното общество. В част от изказванията е било формулирано мнението, че жените трябва да бъдат двигатели на промяната в света за изграждане на едно мирно, човечно общество.




Детелина Николова е направила 20-минутна презентация, съпътствана с филми, за усилията на България и в частност на Община Добрич в рамките на настоящия програмен период. Община Авджълар е създадена от наши изселници в Турция и много българки са присъствали на срещата специално за представянето на Детелина Николова. 7 от жените, които са се срещнали с нея са от Добрич. В последващ концерт на хор от 650 жени, създаден от кметицата Хандан Бенли, е имало изпълнения на фолклор от цял свят, вкл. на български родопски песни.

В края на срещата е подписана декларация от 20 студентки и от кметиците за равнопоставеност на жените в обществото. Жените-кметове, участвали с презентация във форума са отличени с грамоти.