95-годишен действащ пчелар дължи здравето си на еманацията от кошерите

Юрист по образование, добричлията Божидар Лолов посвещава живота си на пчеларството

95-годишен действащ пчелар дължи здравето си на еманацията от кошерите

95-годишният Божидар Лолов – бивш директор на стопанството за пчели – майки в Тервел се занимава с пчеларство от 1938 година. Разказва за себе си, че произхожда от стар болярски род – през 1540 г. Атанас Чорбаджи се изселва от Велико Търново в Медвен, а по-късно баща му идва в Добрич, където е роден Божидар, и останалите деца в семейството. В Народната библиотека е запазено писмо от прадядо му от 1862 година, посветено на проблемите на пчеларството, споделя Лолов. Разказва, че и двамата му дядовци са отглеждали пчели, затова самият той от малък се занимава с това.



Въпреки, че по образование е юрист, както съпругата му и поколенията след него, Божидар Лолов решава да посвети живота си на пчеларството – 18-годишен поема фамилните пчелини, а в стопанството в Тервел става новатор. Поема ръководството на стопанския двор, който в началото произвежда по 200 – 300 пчели-майки и само след няколко години достига 20 000.


Лолов прави и първият износ на пчелни майки в чужбина. Въвежда за първи път зимуването на пчели-майки извън пчелното семейство, по разработка на инж. Николае Поти – директор а румънски институт в Букурещ. Имал е щедро и изгодно предложение за работа в Либия, но доброто заплащане не го съблазнява и той го отхвърля. Остава да се грижи за родната земя.

За да си добър пчелар, на първо място е необходима любов към пчелите, а освен това: всеотдайност и много труд, казва Лолов. Личният му пчелин в по-активните години е бил от 150 кошера, а сега е от 80 и се грижи за тях заедно със сина си. Сам си произвежда пчелните майки. През годините е имал много ученици – част от тях му остават верни и досега и му помагат, някои започват с по 2-3 кошера, сега имат по 150.


Ползата от пчеларството не е само в консумацията на пчелните продукти, макар и извънредно важна, споделя дългогодишният медар и разказва, че благодарение на пчелната отрова почти на пълно се е излекувал от ревматоиден артрит.

Аз работя без маска. Пчелините излъчват еманация, която стига до 150 метра от тях и е извънредно полезна – действа стимулиращо, здравословно и лечебно.

Действието й всъщност Лолов обяснява с отделянето на естери и сложни химични съединения, отделяни от кошерите. Японците, твърди той, улавят пчелната еманация и я бутилират в спрейове, в специален институт за лечение с пчелни продукти.