Бойко Борисов откри депото край Стожер

Официалната церемония по откриване на регионалното депо за отпадъци край село Стожер се проведе днес. Тo e изграденo по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич", финансиран чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г".

Бойко Борисов откри депото край Стожер



Депото започна да приема отпадъци на 1 март, a днес бе официално открито.


На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Регионалното депо ще обслужва общо девет общини: осемте на област Добрич - град Добрич, Добричка, Тервел, Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево, Крушари и община Никола Козлево от област Шумен. Населението, което ще се обслужва от регионалната система за управление на отпадъците, е над 190 000 души от 226 населени места.

Депото е с полезна площ 217 дка.

Планираният период на експлоатация е 30 години.

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ, одобрена от Оперативна програма "Околна среда" възлиза на 36 933 506,89лв., от които 85% - в размер на 31 393 480,85лв. от Европейски фонд за регионално развиттие и 5 540 026,04 лв. - национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. 1 943 868,78 лв. е собственото участие на деветте общини партньори по проекта, които ще ползват регионалното депо.

"Много  пъти сме си говорили за нерегламентираните сметища и как изглеждаше България. Ето как изглежда сега", посочи Бойко Борисов новото съоръжение и допълни, че е поел ангажимент да бъде оправена и инфраструктурата пред обекта.