90-годишен кактус отглеждат в Ботаническата градина в Балчик

60 години от създаването си ще отбележи Университетската ботаническа градина.

90-годишен кактус отглеждат в Ботаническата градина в Балчик

Най-старият кактус в Университетската ботаническа градина в Балчик вече е надхвърлил 90 години. Той може да се види в постоянната експозиция от кактуси и сукуленти, която се помещава на закрито. В момента най-старата опунция у нас е отрупана с плодове, показва Десислав Димитров, отговорник „Растителни колекции и хербариум“ в Университетската Ботаническа градина в гр. Балчик. През зимата и пролетта се появяват плодовете, а през летните месеци опунцията цъфти.

„Най-възрастният кактус в България е от вида Опунция стрептакант. Вече е около 90-годишен, това е една сериозна възраст. В момента се извежда растителна защита за опазване на най-старата опунция от болести. Проблемът ни е, че през зимните месеци тук има по-голяма влажност в оранжерията и това му се отразява зле. Работим по въпроса да подобрим микроклимата“, поясни още Десислав Димитров.

Този вид опунция може да се види в естествени условия в Мексико. Там стъблата и плодовете му се използват за храна на хората и фураж за животните.



„В естествени условия и в естествения си ареал този вид може да стигне до 200 годишна възраст. Тук при нас все пак му въздействат редица фактори“, обобщи ученият.

Постоянната експозиция на закрито от кактуси и сукуленти в Ботаническата градина привлича посетители вече трета година. Тук могат да се срещнат редица атрактивни растения, сред които доматено и тютюнево дърво, дърво на казуарите, португалски синчец, кактуси, характерни само за островите Галапагос, дървовидно 35-годишно алое, срамежлива мимоза и много други.

В средата на април тропическите видове, зимуващи в останалите закрити оранжерии на Ботаническата градина, ще бъдат преместени на открито. Над 3000 вида растения съдържа колекцията в Балчик. Учените постоянно обменят семена и резници с ботанически градини от целия свят и с частни колекционери. През лятото на 2015 г. Университетската Ботаническа градина ще отбележи 60 години от създаването си.