Кметове искат държавата да си влезе във функциите и да стабилизира ВиК

Днес се проведе редовно заседание на Асоциацията по ВиК в обособената територия, обслужвана от „ВиК" ЕООД - Добрич

Кметове искат държавата да си влезе във функциите и да стабилизира ВиК

Областният управител д-р Маргарита Новоселска съобщи пред кметовете и представители на общини, че е получила мандат от министъра на регионалното развитие и благоустройството, да представя позицията на държавата по четирите точки от дневния ред: приемане на отчета за изпълнение на бюджета за 2014 г.; Годишен отчет за дейността на Асоциацията; Вземане на решение за принципно съгласие за сключване на договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги с действащия оператор по реда на Закона за водите и приемане на бюджет за настоящата година.




Финансова рамка на бюджета за 2015 г. в размер на 32 187 лв., бе приета и гласувана от Общото събрание на Асоциацията по ВиК (АВиК), както и останалите точки от дневния ред. Съгласно указанията на принципала на водното дружество - МРРБ, окончателното сключване на договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията предстои да стане факт до 30 април т.г.


Общините даваме прекалено много от себе си, за да помогнем на държавата в лицето на нейното дружество, заяви кметът на Добрич Детелина Николова, визирайки нарушената инфраструктура след водни аварии, която общините трябва да възстановяват за своя сметка. Тя поиска приципалът на водното дружество – МРРБ да поеме своята отговорност. И апелира да се разсъждава и в посока обединяване с друг оператор.

Д-р Новоселска отговори, че има уверение от МРРБ за предимство при  за стабилизиране на ВиК-оператора в Добрич, който се оказва е в най-тежка финансова ситуация от останалите в страната. На заседанието не присъства представител на ВиК, защото не е бил поканен. Не е бил представен и погасителен план на дружеството към длъжниците му, изискан преди време от областния управител.

По отношение на Асоциацията по ВиК, д-р Новоселска съобщи, че вече е получена голяма част от оборудването и необходимото обзавеждане за офис, а през март ще стартира процедура по назначаване на трима служители в АВиК - юрист, икономист и ВиК инженер. Съответните възнаграждения са 950 лв., 750 лв. и 850 лв.