Радушев сезира ДАНС и Прокуратурата за източване на ВиК Добрич

Да обичаш предприятие като ВиК Добрич е като да обичаш жена, пише в силно емоционално обръщение на управителя на ВиК Добрич Димитър Радушев към медиите и населението: Но ако тя е болна, то тогава ти я обичаш дважди, та и трижди по силно.

Радушев сезира ДАНС и Прокуратурата за източване на ВиК Добрич

Радушев заявява, че едностранното излагане на неверни данни в последните дни по адрес на случващото се във ВиК го е накарало да даде описание на моментната картина.



На 11.11.2014 заварих ВиК Добрич с девет месеца неплащани осигуровки на стойност 1 208 000 лв., неплатено ДДС в размер на 135 000 лв., в следствие на което дружеството е под 100 % запор от НАП на всички банкови сметки. Поради наложените запори ВиК не може да извършва плащания нито към основния си кредитор, нито за заплащане на ел. енергия, нито на контрагенти. Имаше натрупани неизплатени заплати на служители в размер на 871 000 лв.

Дружеството е с безкрайно раздут щат с фиктивни длъжности, но всички ВиК инженери са уволнени. В период, в който над 100 души от предприятието получават минимална работна заплата от 320 лв., лицето Яна Янева - Мениджърът връзки с обществеността и Административен директор, получава 4 000 лв. заплата. В същото това време Янева се обучава за сумата от 102 хил. лв. /почти толкова колкото е дължимия ДДС/ във фирма, която не желае да ни даде информация, нито за периода, нито за тематиката на проведеното обучение, твърди Димитър Радушев.

Той обвинява Янева, че в деня на проверката за документоналичието в дружеството, тя изчезва и „боледува“ вече три месеца, като отказва да отключи касата с документи. Налага се да повикат „лицензиран експерт касоразбивач“ и в продължение на 45 дни комисия описва откритите документи. Липсва обаче официалната кореспонденция за 2013 и 2014 г., документи от търгове по ЗОП. Сезирани са ДАНС и прокуратура. Радушев се  натъква на договори с контрагенти за 1,3 млн. лв., които са в ущърб на ВиК.


Годишният счетоводен отчет за м.г. показва 7 млн. лв. загуби. Подозирам умисъл в отчитането на големите загуби за периода август 2013 –ноември 2014 с цел декапитализация и умишлен фалит на ВИК Добрич. От момента на издаването на министерската заповед за смяна на управителя Юлиян Иванов до момента на вписването на Димитър Радушев в Търговския регистър са платени над 300 хил. лв. по договори в ущърб на ВиК, но нито един от тях за осигуровки, ДДС или ел. енергия…..40 000 лвса платени за програмни продукти, които са на светлинни години назад от използваните в момента във ВиК.

Енергоемкостта на 1 куб м. вода е нараснал с 30 %, което струва на дружеството 620 000 лв. Ненавременно изпратения доклад по щетите в следствие бедственото наводнение изхвърля ВиК от списъка за финансово обезщетение, пише още Радушев.

ВиК – шефът твърди, че е разработил строга оздравителна програма и за три месеца от управлението на новия екип дружеството не дължи просрочен ДДС, всички заплати и осигуровки се изплащат в срок, наваксват със задълженията към основните кредитори. С НАП е сключен план за погасяване на задълженията, а към оздравителната програма вече има проявен интерес от финансови институции, които са готови да помогнат на дружеството, става ясно още от изявлението на Димитър Радушев.