Добрич се поклони пред Левски като пред икона

Добричката общественост отбеляза 142-та годишнина от обесването на Васил Левски с общоградско поклонение

Добрич се поклони пред Левски като пред икона



Сред официалните лица бяха кметът Детелина Николова, общински съветници, областният управител д-р Маргарита Новоселска и др. Церемонията беше съпътствана от изпълнения на духовия оркестър с диригент Стоян Монов. Възпоменанието започна със света заупокойна литургия пред паметника на Апостола, отслужена от архиерейския наместник иконом Иван Дойчев и отец Стоян Димов. Почетен караул бе организиран от ученици от едноименната гимназия в Добрич.


Кметът на Добрич Детелина Николова произнесе възпоменателно слово. Винаги, когато имаме нужда ние се връщаме при Апостола – при него откриваме ориентири за настоящето и надежди за бъдещето, каза тя и допълни, че не трябва да забравяме, че свободата не е дар – тя се извоюва, брани и отстоява. Ако нашите деди даваха живота си, за да живеем днес ние, какво даваме ние на нашите наследници? И каква България ще им завещаем?, попита тя и призова присъстващите смирено да наведат глава пред паметника на Левски като пред икона.


Паметта на Апостола беше почетена по традиция с едноминутно мълчание.


На паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя от институции, училища и обществени организации, граждани. Поклонението беше организирано от Община Добрич и Общински комитет "Васил Левски".


В Регионална библиотека „Дора Габе“ днес се проведе образователен урок с ученици от 2 клас на ОУ „Христо Ботев” на тема „Левски ни завеща“. По повод 142 – годишнина от гибелта на Апостола в Народно читалище ”Йордан Йовков – 1870 г. “ е подредена витрина „Нему равен друг нямаше“.