10 години затвор за грабеж на продавачка във Владимирово

Наказание 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор от закрит тип да изтърпи 40-годишният Борис Ан. Ив. от с. Смолница, постанови Окръжен съд – Добрич. Той бе признат за виновен за две тежки умишлени престъпления.

10 години затвор за грабеж на продавачка във Владимирово
На 07.01.2011 г. в село Владимирово, община Добричка, при условията на опасен рецидив, той е отнел 2 броя златни дамски обици и златна венчална халка на обща стойност 467,75 лв. от владението на 58-годишна жена от Владимирово с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и заплашване, като деянието е останало недовършено в стадия на опита, поради независещи от него причини.

Същия ден, отново във Владимирово, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, той е отнел чужди движими вещи: 1 бр. бутилка уиски пълна на 2/3 с домашна ракия, 2 бр. еднолитрови бутилки с домашна ракия, домашна посуда, синджирче с икона, електронен часовник, стенен часовник, дрехи, козметика и други вещи на обща стойност 408,70 лв.. от владението на 67-годишна добричлийка, без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

Трите пострадали от деянията му жени не предявиха граждански искове. По искане на едната от тях, тя бе конституирана като частен обвинител.

По молба на Борис и след като той призна пред съда вината си и посочените в обвинителния акт факти, и даде съгласие да се ползват при постановяване на присъдата събраните на досъдебното производство доказателства, съдът допусна делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. С тази процедура е съобразено и наложеното му наказание.

Според обвинителния акт на 07.01.2011 г. около 10,30 ч. Борис влязъл със скрит у себе си нож в магазин за хранителни стоки. Продавачката била сама и той й поискал цигари. Когато жената се обърнала да ги вземе, той заобиколил тезгяха, хванал я с една ръка, а с другата я ударил няколко пъти в лицето. След това извадил ножа, опрял го до шията й, порязал я леко и й казал: „Дай цигарите и парите, иначе ще те убия!”. Тя му отговорила да вземе парите върху витрината и в монетника. Борис отскубнал обеците й от ушите, без да ги разкопчае и се опитал да свали златната халка от пръста й. Пострадалата изпитвала силна болка и започнала да крещи и да се бори. Тя успяла да се отскубне, блъснала го с крак и той паднал назад, като съборил част от стоката и изтървал обеците, но не могъл да вземе халката й.

В този момент в магазина влязла 47-годишна жена, която като разбрала какво става, също се развикала. Борис й казал да не се меси, защото може да пострада и я замерил с калкулатор, но не я улучил. Свидетелката излязла на улицата, продължила да вика и да търси помощ из съседни къщи. По тази причина подсъдимият се отказал от намерението си за грабеж и излязъл от магазина, без да успее да вземе нищо. Той предупредил свидетелката да спре да вика. В този момент по улицата се задал мъж, затова Борис се върнал в магазина, взел раницата си и се отдалечил през странична уличка.

Той потърсил необитаема къща, в която да се скрие и стигнал до имота на втората пострадала – къща с двор. Разбил катинара, влязъл вътре и престоял няколко часа. Преоблякъл се с намерени там дрехи и откраднал множество вещи. Собствениците разбрали за кражбата на другия ден, когато посетили имота си. Те повикали полиция и предали намерените в дома им чужди дрехи.

Борис бил заловен същия ден от полицейски служител, който се намирал в селото

Подсъдимият има основно образование, не е женен, безработен е, осъждан е.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира днес за наказание от 8 г. лишаване от свобода за сторените престъпления, което да бъде увеличено с 2 години. Държавният обвинител посочи многобройните отегчаващи вината на Борис обстоятелства като миналите му 12 осъждания, условията на опасен рецидив, при които е извършил деянията, наличието на други незавършени наказателни производства срещу него.

Частният обвинител поиска по-високо наказание.

Адвокатът на подсъдимия помоли при постановяване на акта си съдът да вземе предвид искреното съжаление и дадените от подзащитния му подробни обяснения на досъдебното производство.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.