Област Добрич – във фокуса на честванията на 100-годишнината от Първата световна война

Заседание на Областна комисия „Военни паметници" се проведе днес. В администрацията са постъпили документи и предложение за вписване в Областния регистър на два военни паметника, изградени на територията на община Добричка - в селата Богдан и Паскалево.

Област Добрич – във фокуса на честванията на 100-годишнината от Първата световна война

С тях регистърът ще наброява вече 92 паметника. В последвалите разисквания, историкът Радослав Симеонов, уредник на Военно гробище-музей и директорът на Регионален исторически музей Костадин Костадинов изразиха притеснение за самодейността, която се проявява по места при изграждането на военни паметници.




Има стандарти, които трябва да се спазват, за да не се допускат неточности - езикови и граматически. Това е недопустимо и е лош знак за отношението към българската история и паметта на загиналите. Председателят на Областната комисия д-р Маргарита Новоселска изрази пълно съгласие и предложи РИМ да изготви критерии, които Областна администрация да изпрати на общините. Те трябва стриктно да се изпълняват по отношение на всички мемориали на територията на областта, а документите, които се внасят в Областна администрация - да бъдат съгласувани с РИМ.


По втория въпрос в работата на днешното заседание, членовете на комисията бяха запознати с амбициозната задача, която Областният управител и екипът й, са си поставили: през 2016 г. националните чествания да бъдат с фокус област Добрич, като акцент бъдат боевете на Добруджанския фронт, а проявите ще са с  международен характер - ще бъдат поканени президентите на България и Румъния. Подготовката вече започва. Обсъждат се инициативи.

Областна администрация Добрич предвижда съвместно с общините, с Регионалния исторически музей и всички заинтересовани институции, да се изработи Областен план за подготовка на честванията. До края на февруари общините трябва да представят своите предложения, а следващото заседание на комисията „Военни паметници" ще се проведе в края на март.