Водата в 7 села е негодна за пиене

Това е констатирала проверка на Регионалната здравна инспекция, във връзка с наводнението в началото на месеца.

Водата в 7 села е негодна за пиене

В резултат на обилните валежи, поради наводняване или проблеми с ел. захранването бяха спрени от експлоатация 2 помпени станции – Алмалий и Батово 2. Първата, която се намира в лозята край Добрич е включена към водопреносната мрежа два дни по-късно. Същата подава вода в район Запад и кв. «Рилци» в Добрич.



В нито една част от град Добрич водоснабдяването не е било прекъсвано.

От спирането на помпена станция Батово 2 е нарушено водоподаването към  7 села от  община Добричка: Стефаново,  Соколник, Славеево, Одърци, Пчелино, Бранище и Плачи дол, попадащи в Зона Стефаново. На 03.02.2015 г. е пусната за кратко в експлоатация ПС  Батово 2, при което е извършена съвместна проверка от служители на РЗИ и  „ВиК” ЕООД, и са взети проби вода за лабораторен анализ. Поради това, че в ПС Батово 2 е бил нарушен режимът на дезинфекция, същата отново е спряна от експлоатация и в момента не работи.

Получените на 05.02.2015 г. резултати при две от изследваните проби не отговарят на здравните изисквания по органолептични и микробиологични показатели. Изготвено е предписание до водоснабдителното дружество за предприемане на необходимите мерки. Междувременно към част от засегнатите населените места в Зона Стефаново е осигурено водоподаване от Зона Добрич.

В РЗИ – Добрич няма постъпили сигнали за влошено качество на питейната вода. От инспекцията препоръчват при съмнения за годността на чешмяната вода да се пие бутилирана от търговската мрежа.