Бездомните котки в Добрич се увеличават

Значителен ръст на популацията от бездомни котки има в най-големите градове у нас, показва изследване на „ОКотки”. Стартира кампания за отговорно отношение към тези животни.


Бездомните котки в Добрич се увеличават

Увеличение на популацията от бездомните котки отчитат в големите градове у нас – София, Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и Сливен. Проучването е проведено в 11 от най-големите общини в България в края на 2014 година. Стара Загора, Плевен и Велико Търново твърдят, че нямат проблем с бездомните котки. Русе и Хасково не могат да дадат отговор, защото не следят въпроса.

От всички участвали в проучването общини само Пловдив предоставя данни от преброяване на бездомните котки, като според последна информация между 2009 и 2013 година те са се увеличили с 35%, надхвърляйки 10 000. През 2015 година предстои и преброяване на бездомните котки в София, като резултатите ще бъдат използвани за изготвяне на мерки за справяне с проблема.

Замърсяването и пренасянето на зарази са основните проблеми, идентифицирани от общините, свързани с разрастване на популацията от бездомни котки. На места това има допълнително негативно отражение със зачестяване на насилие върху бездомните котки.

Проблемът с увеличаващата се популация от бездомни котки има пряко отношение върху здравето на домашните котки и хората. Затова през 2015 година информационната кампания „ОКотки” ще работи за предоставяне на информация за превенция - профилактични прегледи, редовна ваксинация, обезпаразитяване и контрол върху раждаемостта на домашните котки.

Според ветеринарните лекари една от най-големите заблуди на собствениците на котки е, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено, отбелязват организаторите на кампанията. Това се оказва напълно невярно, защото вируси, бактерии и паразити могат да бъдат донесени отвън или да проникнат по разнообразни начини. Според специалистите има случаи, в които котката може да е приносител и да зарази хората с болести с неприятни за тях последствия като например хламидии и бяс. 

Осиновителите на котки ще бъдат насърчени да полагат правилни грижи за здравето на новите си любимци и чрез предоставянето на 400 безплатни първи ваксинации и обезпаразитявания за животните.

В кампанията с експертна помощ ще се включат и десетки ветеринарни лекари от клиники в цялата страна. Хората ще могат да зададат въпросите си и на Фейсбук страницата на кампанията, както и да получават регулярно полезна информация в блога okotki.com. Зад кампанията за отговорно отношение към котките вече застанаха и популярни българи. Сред тях са Ваня Щерева, Калин Вельов, Лора Караджова, Мария Бонева, Снежана Макавеева и др.