Изпускат язовир Одринци, евакуират хората, затварят пътища

Пълната евакуация на хората от село Одринци се налага, поради опасност от приливна вълна в следващите дни, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков днес в Добрич.

Изпускат язовир Одринци, евакуират хората, затварят пътища

Преди да посетят населените места в близост до язовир „Одринци“, министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и на околната среда и водите Ивелина Василева, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Николай Николов участваха в заседание на междуведомствената комисия към кризисния щаб в Добрич. То се проведе в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“.

24 млн. куб. м. е обемът на яз. Одринци – вчера нивото се е покачвало с 8 см. на час, като до запълване на вместимостта му са останали 4 млн. кубика. Имаме 150 часа, докато прелее, съобщи още гл. инсп. Дарин Димитров. Изпускането на язовира е започнало с 2 кубика в секунда, като максималният дебит е 7 кубика. Опасенията са, че при 5 кубика, водата ще залее пътя и селото ще бъде откъснато от света. Каскадата от 7-те варненски язовира е основният водоизточник.



В петък се очаква отново дъжд в Суворово, а от последния варненски язовир водата достига до Одринци за 20 часа. Язовирът в Златия може да послужи като буфер, а ако не вали за 72 часа ще бъдат източени 1 млн. кубика вода от Одринци, за да се върнат хората по домовете си.

Във връзка с контролираното изпускане на водите от язовир „Одринци”, временно са затворени за движение следните пътища:  Добрич – Одринци; Владимирово - Долина;  Ведрина - Одринци.

МВР приканва гражданите да изпълняват указанията на униформените служители и да не предприемат действия, които застрашават живота им.