Община Добрич предоставя документи за участие в безплатното саниране

В разясняване на „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“ днес се включиха и народните представители от ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов.

Община Добрич предоставя документи за участие в безплатното саниране

Пояснено беше отново, че в първия етап на кампанията безплатно ще бъдат обследвани и санирани панелните жилища с 36 и повече апартамента. Започва се от най-старите, като списъкът за Добрич вече е публикуван на сайта на общината. Там от днес се предоставят документи за участие в кампанията. На безплатно саниране в Добрич подлежат над 220 жилищни блока.

След края на санирането, собствениците получават сертификат клас "С" за енергийна ефективност. Средствата са 1 милиард лева и ще бъдат усвоени в рамките на 2 години. Това означава, че хората трябва да се организират по-бързо, да регистрират сдружения на етажната собственост и да кандидатстват. Следващите етапи на програмата няма да са безплатни.




Депутатите днес опровергаха слуховете, че в хода на кампанията някой ще си припише собствеността на хората или, че няма да могат да продават апартаментите си, докато действа сдружението. Стана ясно и, че няма да се събарят балкони, а ще се унифицират. Строителният бранш ще има широко поле за изява – всеки блок е отделен проект, за който ще се наема отделна фирма.

Очаква се в хода на разяснителната кампания Добрич да бъде посетен от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.