10 000 лева за местни инициативи и тази година

През 2014 година по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община Добрич бяха подкрепени 10 неправителствени организации

10 000 лева за местни инициативи и тази година

В Общината постъпиха 13 проектни предложения от НПО с общ размер на търсеното финансиране -  28 089 лева. Комисията одобри за финансиране 10 проекта, получили най–висока оценка. Размерът на сключените договори е 10 000 лв.



Най-голямата сума в размер на 2000 лв. заслужи проектът „Научи се да играеш шах в училище” на Център за съвременно образование-шахматен клуб „Енергия 21”. 1300 лева бяха изплатени за проект “Училище ВОВ – връстници обучават връстници” на СНЦ „Здравна грижа за всеки”, 1200 получи Национално дружество „Традиция” клон Добрич за подготовка за провеждане на военноисторически реконструкции „Избухване на Априлското въстание” и ”Добричката епопея през Първата световна война“. Всички проекти са изпълнени в срок.

Общинската програма за насърчаване на местни НПО работи от 9 години и за пореден път в анализа към отчета й се посочва, че сдруженията трябва да насочат усилията си към финансирането, което се предоставя от Европейските фондове.

През 2015 година се очаква стартирането на оперативните програми за новия програмен период, по които допустими бенефициенти ще бъдат и неправителствените организации. Предложението на кмета е и тази година да се заделят 10 000 лв. за проекти на местни НПО с цел укрепване на капацитета им и разширяване на проектния им опит. То ще бъде разгледано на предстоящата сесия на ОбС във вторник.