Трайков остава министър, шефът на НЕК си отива

Трайчо Трайков остава министър. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов в предаването „Панорама” на БНТ. Той обяви, че ще поиска и приеме оставката на шефа на НЕК Красимир Първанов, въпреки че той няма вина.

Трайков остава министър, шефът на НЕК си отива
Трайчо Трайков остава министър. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов в предаването „Панорама” на БНТ. "Съдбата на Трайков въобще не се обсъжда. Единствената ми претенция към него е първо да ни уведомява за това, което ще говори и тогава да излиза да говори пред медиите", каза Борисов.

Той разказа, че енергийният министър първо е обявил пред журналистите, че уволнява шефа на НЕК Красимир Първанов, а едва след това е информирал премиера.

Министър-председателят даде да се разбере и че ще уволни директора на Националната електрическа компания.

„Ясно е, че Трайков не може да работи с Първанов при така създалите се условия. Ще поискам оставката на Първанов и ще му я взема без да има вина”, каза Борисов. Той обясни, че спорът между шефа на НЕК и министъра на енергетиката е технически.

Вчера енергийният министър обяви в парламента, че продължава да държи на мнението си, че Красимир Първанов трябва да бъде отстранен.

На днешната си среща с вицепремиера Симеон Дянков и министъра на енергетиката Трайчо Трайков Борисов ще ги попита ще се научат ли да комуникират така както трябва.

„Защото накрая контрата идва при мен. Това ще им бъде един много кратък, съществен и последен разговор на тази тема. Който оттук нататък наруши тази субординация и това мое изискване, може да се сърди само на себе си”, закани се още премиерът.

Той нарече правителство, в което двама министри спорят по телефона, а премиерът един час ги слуша, демократично.

„Това в никакъв случай не е правителство на диктатор, полицейско или еднолично, както чух да ни упрекват”, каза още Борисов.

Премиерът беше категоричен, че нито веднъж не му се е налагало да избира между Трайков и шефа на „Лукойл” Валентин Златев. Той обвини някои лидери на политически партии, че действат цинично, тикайки спора в тази посока, тъй като години наред са ползвали безплатно гориво от „Лукойл”.

„Нито веднъж Златев не е  оказвал абсолютно никакво давление върху нас. И в спора за цените, и за радост те падат, съм взел страната на Трайков”, каза още министър-председателят.

В предаването "Панорама" Борисов обяви и че няма да позволи да се вдигне цената на тока, защото това не се налага.

Въпреки че обяви,че ще уволни шефа на НЕК, Борисов даде да се разбере, че одобрява подписания от него меморандум.

„Досега страните са удължавали действието на споразумението няколко пъти. Предишното удължаване на срока е постигнато от нас, срокът изтичаше на 31 март. Затова трябваше да бъде подписано споразумението сега, с което се удължава срокът до 3 месеца. В противен случай трябваше да отидем на арбитраж”, разясни премиерът и допълни, че ни е грозял рискът да плащаме 600 млн. евро след това.

„С популисти и лъжци повече не искам да споря”, отсече още Борисов.