Каварна отбелязва празника на ромите с концерт и връчвана на приза Лачшо Мануш

Международният ден на ромите 8 април традиционно ще бъде отбелязан в Каварна с богата програма. Празникът ще започне в 10 часа в кв. “Хаджи Димитър” с концерт на възпитаници на детски градини и училища от общината, детски фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне”, Иво Папазов – Ибряма, оркестрите „Ока” и „Начко”.

Каварна отбелязва празника на ромите с концерт и връчвана на приза Лачшо Мануш

Водещи на програмата ще бъдат Андрей Слабаков и Ернестина Шинова. В 12 часа ще бъде обявен носителят на приза „Лачшо Мануш” („добър човек”) за гражданин от ромски произход със съществен принос за развитието на обществото. Наградата ще бъде връчена от кмета на Каварна Цонко Цонев.



От 13 часа ще започне кръгла маса на тема „Ролята на местните власти в провеждането на политиката за интеграция на ромите и взаимодействие с останалите заинтересовани страни” с участието на кметове от страната, областни управители, активисти от граждански организации. Дискусията е част от кампанията „Благодарим ти, Кмете!”, която се провежда от ERGO Network на международно ниво и се реализира у нас от „Асоциация Интегро”, Община Каварна и осем регионални партньори в градовете Варна, Пещера, Бяла (Русенско), Петрич, Котел, Стара Загора, София, Дупница, с подкрепата на Европейската комисия.