Синтия Недялкова: Добруджа отново е на прицел

Предстои да се извършват въглищна газификация и фракинг в района на Генерал Тошево, алармира Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив. Ето и пълният текст на предупреждението и призива на Синтия Недялкова:

Синтия Недялкова: Добруджа отново е на прицел

Скъпи сънародници! Скъпи Добруджанци!
Тежки години очакват Добруджа и Родината ни, ако това, което са замислили се осъществи! Цяла Добруджа, а в частност и целият регион на Генерал Тошево ще потъне в разруха! Най-малко 10 сондажа ще се направят в селата Рогозина, Калина, Чернооково, Рогозина Изток в близките години, ако бъде дадена концесия на  фирма „Русгеоком БГ” за „ Разработка  и усвояване на находище Спасово”. Концесията ще им бъде дадена за 35 години с възможност за удължаване още две по 15 години, ако ние позволим това! Сондирането ще бъде насочено – наклонено, което означава, че сондажът ще минава далеч в страни и извън обхвата на площадката – под нашите ниви или дори къщи! Нека си припомним, че въглищните пластове, обект на това сондиране, са потопени или са под водата на подземното езеро, което храни и водоснабдява цяла Добруджа! Ние с вас сме последна преграда пред безотговорността и алчността на добивната компания! Ще се добива газ от въглища от дълбочина 2700 м, а начините това да се осъществи са само два: Въглищна газификация (подпалване на въглищата) или фракинг, а обикновено и двата метода в комбинация! Всичко това ще се извърши под прикритието на благовидния израз „добив на нефт и газ”, както е модерно вече да се казва! Всички си даваме сметка, че няма кой да контролира, това което се извършва на тази дълбочина!? В края на м. ноември тази година, Министерството на околната среда и водите, въпреки нашите протести издаде: 
 
http://www.riosv-varna.org/Prevantivna%20dejnost/PR%20OVOS/2014/150-PR-2014.pdf

Когато бъде готов докладът за ОВОС, това трябва да бъде подложено на обществено обсъждане за кратък период! Имаме сериозни опасения, че под обществено обсъждане ще се разбира, окачване на някакво уведомление, написано със ситен шрифт някъде около кметствата, което дори може да не бъде забелязано от хората! Апелираме към всички кметове, кметски наместници и местни хора да реагират категорично срещу поисканото им съгласие, ако искат да имат живот по тези земи!  Апелираме към всички арендатори, кооперации, частни земеделски стопани да изкажат  категоричен отказ на решението за концесия! Всички останали приказки и агитации в противоположна посока, ни водят към гибел! Няма да има вода, а ако все пак някаква вода достигне домовете ни, то тя ще е трайно замърсена! Отровните разливи по нивите ще са неизбежни, защото всеки сондаж е придружен от езеро за отпадни води, замърсени със всякакви вредни, включително и радиоактивни материали! Няма да има реколта, няма да има ренти, нивите ще бъдат отчуждавани, за да се даде достъп до сондажите! В инвестиционното предложение на фирмата изрично е записано, че ще ползват наличната пътна инфраструктура и няма да правят нова! Представете си какво ще се случи с пътищата, които и без това са в окаяно състояние, когато по тях тръгнат тежките камиони с оборудване и цистерни с химикали! И всичко това срещу концесионна такса за Държавата, от някой друг процент! Хора, да се вземем в ръце и категорично да откажем това да ни се случи! Ако все още имаме воля за живот, не трябва да проспим или пропуснем последната възможност да се противопоставим на това безумие, продиктувано от алчността на неколцина, които за сметка на всички нас, на нашето здраве и живот, ще пълнят банковите си сметки!          



Всички разрешителни за дейността на тази фирма до момента, включително и четвъртото незаконно удължаване на срока им за проучване, са давани около „светия празник Рождество Христово” или около Нова Година! Бдете Българи! Имаме всички основания да считаме, че и сега така ще се случи! Сроковете за така нареченото „обществено обсъждане” са кратки и вероятно ще ни изненадат по празниците! Информирайте обществеността, медиите и в частност и гражданската инициатива, възможно най–бързо! Всички заедно ще спрем агресията върху нас самите!                       

НЕ НА КОНЦЕСИЯТА НА РУСГЕОКОМ БГ!

Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив
Синтия Недялкова