Цената на агнешкото в Добричко тръгна нагоре

За Великден може да достигне до 15 лв./кг

Цената на агнешкото в Добричко тръгна нагоре
Цената на килограм агнешко месо в търговската мрежа в Добрич вече върви нагоре, установи проверка на АГРО.БГ. За два дни цената е скочила от около 12 лв. за килограм месо на 13– 13,50 лв. За Великден се очаква още повишение до 15 лв., прогнозира Милен Николов, председател на асоциация “Добруджанско агне”. Като причина за очакваното повишение производителят посочи липсата на животни и голямото търсене на агнета за износ за южните ни съседи. Агнешкото месо родно производство е предпочитано заради вкусовите му качества, добави още той. В момента килограм живо тегло върви по 5 и над 5 лева без ДДС. Овцете се търгуват по 200– 250 лв. за кг.

Едва 800 хиляди овце са останали в страната. Преди 20 години броят им е бил десет пъти повече, коментира още фермерът. Ниска е изкупната цена на овчето мляко. В момента литър от суровината се изкупува на 1 лв., докато реалната му стойност е два пъти по-висока.

Във връзка с наближаващите празници в Добрич тръгнаха и масирани проверки по цехове и магазини. На прицел ще са агнешкото, яйцата и козунаците.