Треска за риба на пазара в Добрич

От жива до дълбоко замразена риба се предлага в Добрич, в навечерието на Никулден. Търговците съветват да си я купите от специализираните магазини, а не от търговските вериги - хем родна, хем прясна.

Треска за риба на пазара в Добрич

Само в един от магазините на кооперативния пазар има над 50 вида риба. Не всички, които пазаруваха днес обаче се подготвят за специално за празника, напротив, похапват си морски дарове редовно. Клиент ни сподели, че днес ще си приготви панирано рагу от толстолоб, ще си вземе и кефал. За Никулден обаче, повечето предпочитат шаран. Дама ни разказа, че има цели трима именници и моряк, затова спазва традициите да поднесе на трапезата пълнен шаран по специална стара рецепта.





Всъщност българинът постепенно си създава навици да цени рибните продукти и деликатеси, но като цяла с всяка изминала година продажбите намаляват, сподели търговка, която отдава спадът в търсенето на кризата.

Експерти на ИАРА, които извършват съвместни проверки с БАБХ споделиха, че само в 4 добрички водоема се отглежда риба за пазара, а фермата е една. Така, че се налага търговците да се снабдяват не само от съседни области, но чак от най-южните точки на българското Черноморие. Всъщност клиентите отбелязваха със съжаление, че нашата морска риба е твърде малко. Една от причините е, че се изнася за Гърция, където цената е по-висока. Затова например няма да видим калкан по нашите магазини.

Днес нередности в търговската мрежа не бяха открити. Засилените проверки на инспекторите ще продължат до 8-ми декември, съобщи д-р Милена Вичева от Областната дирекция по безопасност на храните.