Калина Балабанова сезира главния прокурор за "Тролейбусен транспорт", обвини кмета Николова в нарушения

Народният представител от АТАКА Калина Балабанова подаде сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров относно съмнения за конфликт на интереси и причинена щета за Община град Добрич чрез продажбата на тролейбусната контактна мрежа.

Калина Балабанова сезира главния прокурор за "Тролейбусен транспорт", обвини кмета Николова в нарушения

Според Балабанова кметът на Добрич Детелина Николова Николова не е спазила изискването за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусната мрежа. Оценката е възложена на фирма Ел ЕООД - град Русе, която според националистката не притежава такъв лиценз. В сигнала си Балабанова оспорва направената оценка и изказва съмнение за личен интерес на фирмата, като дава пример със завишени стойности на дейности по демонтажа. Друго нарушение от страна на Детелина Николова, според АТАКА, е взимането на еднолично решение, без общинския съвет, за сваляне на началната тръжна цена с 20% при насрочването на втория търг.



"Кое налага намаляването на цената с 20%, а не с 10% или с 5% не става ясно от тръжната документация", пита Балабанова.

Като следващо нарушение по Закона за общинската собственост народният представител от АТАКА изтъква заповедта, с която кметът на Добрич позволява на фирмата, спечелила търга, да плати на две вноски, а освен това предава владението на тролейбусната контактна мрежа без да е заплатена цялата сума и не предприема действия по обезпечаване на втората вноска.

"Случайно или не, кметът на град Добрич не взима под внимание отявлен конфликт на интереси или по-точно обстоятелството, че изготвилият предварителната пазарна оценка, подписалият като пълномощник договор за покупко-продажба на контактна тролейбусна мрежа и извършителят на ликвидационните действия е едно и също лице - собственикът на Ел ООД - град Русе Стефан Спасов Стефанов", коментира Балабанова, която сезира Главния Прокурор Сотир Цацаров да извърши проверка дали кметът на Добрич е извършил престъпления по служба според НК. Сезирани са и Министерството на финансите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, конфликт на интереси и корупция.