За 16-та поредна година ВМРО – Добрич ще отбележи с факелно шествие подписването на Ньойския договор

Факелното шествие ще се проведе на 28 ноември. Началният час е 18, а сборният пункт по традиция е градинката пред храм „Св. Георги”. Шествието ще мине по централните добрички улици – бул. „25 септември” и ул. „Независимост”.

За 16-та поредна година ВМРО – Добрич ще отбележи с факелно шествие подписването на Ньойския договор

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия.



От 16 години в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че добруджанци не са забравили извършената преди 95 години несправедливост. По силата на Ньойския диктат извън границите на България остава дори и Добруджа – люлката на българската държавност на Балканите...

Насловът на факелното шествие тази година е „България над всичко!”. За нас, българските патриоти, участието в политическия живот не е самоцел, ние не се явяваме на избори, за да уреждаме постове за себе си и за свои приближени, а защото сме убедени, че идеите, които отстояваме са единственият изход от тежката ситуация, в която провалените политици на прехода докараха страната ни. За нас, българските патриоти, България е над всичко, заявяват от ВМРО-Добрич.

Участниците ще поставят цветя пред паметната плоча на полк. Борис Дрангов. Шествието ще завърши в градинката до Обредния дом, пред паметния кръст на загиналите за свободата на Добруджа български воини, оставили костите си край Добрич, по време на епичните боеве от септември 1916 г., с които започва походът на Трета българска армия за освобождение на добруджанци от първата румънска окупация.

От патриотичната организация приканват всички истински родолюбци да се включат във факелното шествие. Нека за пореден път докажем, че помним Ньой, призовават войводите.