Германия предлага най-много работни места и студентски бригади

Няколко държави са обявили свободни работни места по EURES (EURopean Employment Services, европейски услуги по заетостта) - мрежа за сътрудничество между службите за заетост в страните от Европейското икономическо пространство

Германия предлага най-много работни места и студентски бригади

Германия е доминиращ потребител на работна ръка във всички икономически сфери към момента, съобщи директорът на Бюрото по труда в Добрич Васил Сивков.



В Белгия се търсят месари в кланица, в Дания – шофьори, в Ирландия – мед. сестри. Испания е обявила места за хлебари, сладкари и селскостопански работници. Припомняме, че там се набират кандидати за бране на ягоди, като крайният срок за кандидатстване е 8-ми януари 2015 г., чрез бюрата по труда.

В търсят Италия – специалист уеб-приложения, във Франция – анестезиолог и настройчик на пластмасови отливки, в Холандия – системен администратор, заварчици, специалисти в корабостроенето, инженери, химици и IT-специалисти, Чехия търси международни шофьори на камиони.

Германия предлага голям спектър от свободни работни места на европазара на труда: механик на фрезови машини, оператор на цифрови програмни машини за управление, машинен оператор на пластмасови изделия, електротехник на МПС, механик на селскостопански и строителни машини, шлосер, фрезист, бояджии, помощници в металообработване, лакировчици; работници за: полагане на подови настилки, на шприц-форми, както и в горското стопанство, животновъди; ръководител на строеж, арматурист, инженери, заварчици, печатари; камериери, сервитьори, ресторантьори, готвач, помощник в кухня, сладкар; медицински кадри, болногледачи, фармацевти; възпитатели, детски учители, вкл. в детска ясла, всякакви информатици.

Освен това, Германия предлага студентски бригади. 200 български студенти ще имат възможност през следващата лятна ваканция да работят най-малко 2 месеца там. Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 35 години, да не са последен курс на семестриално обучение в редовна форма, с основни познания по немски език. Документи се подават в бюрата по труда до 5-ти януари 2015 г., където предоставят и повече информация за студентската ваканционна заетост.