Вътрешен одит в общинските училища искат от АТАКА

Само в 7 общински училища не се събират пари за охрана от родителите. Това е показала нарочна проверка на общината по повод питане на общинския съветник от Атака Атанас Атанасов и подписка от 700 родители срещу таксите.

Вътрешен одит в общинските училища искат от АТАКА

В отговор на питането, кметът Детелина Николова днес съобщи, че охраната се осъществява по 3 начина: със собствени служители и средства на училището, с наета охранителна фирма, на която се плаща от училищния бюджет, но в повечето случаи със събиране на средства от родителите. Последното се отнася за 9 училища, като най-високата такса е в ОУ “Стефан Караджа“ – 30 лева годишно на дете, а най-ниската – в СОУ „Любен Каравелов“ – 16 лева. Договорите се сключват между училищното настоятелство и фирма-охранител, което е в нарушение, защото сградите са собственост на общината, а не на настоятелствата. Парите се събират от родители и се издават документи за сумите. Проблемът е от години, правени са срещи с директорите, като последната е била през февруари. Препоръчано им е да ограничат максимално средствата, искани от родители за охрана, а при невъзможност да ги осигурят от делегираните си бюджети – само като доброволни дарения.   



Атанас Атанасов обаче добави, че начинът по който се събират средствата от родителите има задължителен характер, а не доброволен, като събирането на средствата от класните ръководители, а не от избран от родителите представител е практика. По негова информация липсва изградена система за издаване на квитанция към приходен касов ордер в момента на плащането. Обичайно се води списък от класния ръководител и не се издава протокол или акт за дарение на всеки вносител.

Той отправи ново питане към кмета, колко от училищните настоятелства са легитимни, с актуална регистрация, съгласно закона?

В тази връзка Атанасов предложи ПК „Наука и образование“ да се самосезира и да извърши проверки на място относно: „Организацията по охрана на училищната дейност със средства от дарения на родители в общинските училища“, а кметът да назначи вътрешен одит върху организацията на счетоводната отчетност при дарителски вноски от родители в общинските училища.