Данъчните провериха 5 борси за продажба на дърва, съставиха 4 акта

5 борси за продажба на дърва за огрев провериха добричките данъчни от началото на ноември, съобщават от НАП - Добрич. Проверките имат за цел да установят отчитат ли търговците на дърва реално оборотите си и имат ли сключени трудови договори работниците в обектите.

Данъчните провериха 5 борси за продажба на дърва, съставиха 4 акта

В 4 от проверените обекта инспекторите са установили, че на закупилите „топлина за зимата“ не се издават касови бележки и фактури. На всички търговци на дърва, нарушили данъчното законодателство, са съставени актове за установяване на административно нарушение.



По време на осъществения контрол данъчните са установили и работник, който работи без сключен трудов договор с работодателя. Още на следващия ден работодателят е отстранил допуснатото нарушение. С работника е сключен трудов договор и работодателят го е представил в НАП Добрич за регистрация.

От НАП Добрич напомнят на търговците, че лице, което не издаде фискална касова бележка (фискален бон), се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 .