Деца се учат на ръкоделие и стари занаяти

Регионален исторически музей – Добрич е партньор по проект „Български искрици”

Деца се учат на ръкоделие и стари занаяти

Той стартира днес, като първото занятие започва в 10.30 часа, в Учебния музей - Възрожденско училище на РИМ – Добрич.  Проектът е по идея и разработка на Магдалена Петрова - управител на  „Българска шевица” ЕООД. В екипа са включени обучителите: Капка Кръстева, Анита Радева и Йордан Сивков. Целевата група включва ученици от трети „б” клас при ОУ „Христо Смирненски”.



Идеята е оскъдните знания у децата за миналото на българите свързани с бита, културата и уменията им, да се обогатят и по този начин да се съхранят през вековете.

Основните цели, които се преследват са: Получаване на допълнителни исторически сведения за произхода и живота на българския род, съобразени с възрастовите особености на децата; Изграждане на елементарни умения за работа с дърво, кожа, текстил; Възпитаване чувство на национална принадлежност и гордост, че сме потомци на велик народ.

По време на практическите занимания учениците ще бъдат разделени на две групи: момичета и момчета. Момичетата ще изработват салфетка, каре, книгоразделител, мини национални костюми, кукли, коланче, игленик и др., а момчетата -  стрела, кожена пунга, щит, шапка, терлици, колан с тока, средновековни играчки и др.