Съдът оправда Венцислав Върбанов

Софийският градски съд обяви за невинен бившият земеделски министър и настоящ независим депутат (от избирателен район Добрич) Венцислав Върбанов по всичките девет обвинения за безстопанственост в качеството му на длъжностно лице в периода 1998 г. - 2001 г., предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Съдът оправда Венцислав Върбанов

Присъдата може да се обжалва пред Софийски апелативен съд в срок от 15 дни.

Съдия Крънчева, председателствата съдебния състав, обяви, че в хода на дългото разследване не са установени никакви факти, които да докажат обвиненията срещу Върбанов. Тя е категорична, че според данните като министър той е изпълнявал задълженията си компетентно и целесъобразно. За съжаление, следващите министри не са продължили неговото държавническо мислене, коментира съдията.

Самият Върбанов сподели, че от първия ден на обвинението е бил убеден, че ще спечели делото. Въпреки това той призна, че след като е чул оправдателната присъда не се чувства добре, защото делото продължи десет години и близките му са го преживели тежко.

Още през 2003 година Националната следствена служба беше стигнала до извода, че няма доказателства за извършено престъпление, припомни той.

„За съжаление, за да ме изкарат мен виновен, се скъса нишката и бяха спрени най-успешните програми в земеделието", каза Венцислав Върбанов.

Той заяви, че през 10-годишният период на делото най-различни страни са му натяквали да внимава, защото е подсъдим. „Заплашвали са ме да внимавам в играта „адвокати" и разни доброжелатели". Дори припомни, че с изненада е чул, че последният такъв случай е бил от страна на лидера на БЗНС Анастасия Мозер, от чиято партия е той.