Готови ли сме за зимата или напротив?

Според председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Лазар Лазаров, областите Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Търговище, Силистра, Разград, Кърджали и Благоевград са областите с най-добра подготовка на пътните участъци за зимния сезон.

Готови ли сме за зимата или напротив?

„Там нямаме притеснения и всичко е подготвено за предстоящата зима”, заявява той на пресконференция днес за готовността за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа. Информацията е официално разпространена от МРР.



В презентацията на АПИ за поддържането на пътищата през зима 2014 – 2015 обаче, съвсем ясно област Благоевград е обозначена в жълто, с едва 65,3% готовност за зимата, а област Добрич – в зелено с 99,6% готовност. И се питаме: коя е вярната информация?


„Предприемаме всички мерки за обезпечаване на зимното поддържане на пътищата, въпреки критичната ситуация, пред която е изправена страната. Мобилизирали сме всички отговорни институции и сме създали необходимата координация между Агенция „Пътна инфраструктура“, МВР, „Пътна полиция“, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Държавната автомобилна инспекция. Това е съобщила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

На 17-ти ноември ще бъде обявена пълна готовност за зимното почистване, а на 18 ноември ще бъде направена проверка на фирмите, дали отговарят на изискванията и разполагат ли с необходимата техника и материали за зимно почистване.

Като цяло обаче пътищата в страната не са подготвени за зимата – това е реалната картина на ситуацията, очерта министър Павлова, съобщават от МРР. Основните причини: изтекли четири годишни договори на снегопочистващите фирми с Агенция „Пътна инфраструктура“ и липсата на пари за зимно поддържане на пътищата.

Липсата на бюджет за зимно поддържане е заради изхарчените още през лятото пари за зимно почистване, показва проверка на ведомството. Средствата е трябвало да се изразходват за изрязване на храсти, но и това не е направено.