Област Добрич е сред водещите в страната по екология

За трета поредна година Институтът за пазарна икономика, в сътрудничество с Региостат, изготвя актуални социално-икономически профили на 28-те области в страната.

Област Добрич е сред водещите в страната по екология

Профилите представят състоянието и развитието на областите въз основа на 59 показателя, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.



Най-висока оценка – „много добро“ състояние в петобалната система на ИПИ Добрич получава за околната среда. Основната причина за високата оценка на областта в тази категория са изключително ниските емисии на въглероден двуокис в атмосферата. В Добрич те са 4,3 тона/кв. км през 2012 г. при 346,3 тона/кв. км средно за страната. С по-добър резултат единствено е област Кърджали, където този показател е 3,4 тона/кв. км.

Делът на населението с достъп до канализация, свързано с пречиствателни станции за отпадъчни води, през 2012 г. е 70,7%, който е доста по-висок от средния дял в България (56,1%). Всички живеещи в селищата с обществена канализация са свързани с пречиствателни станции. По този показател областта изостава от средната стойност за страната (74,3%). И по двата показателя област Добрич постига увеличение през последните години.