Мобилна изложба "Песента на колелетата" се открива днес

Изложбата представя портрети от различни автори на творците на Добруджа Йордан Йовков, Дора Габе, Адриана Будевска и Анастас Петров, както и пейзажи, героите на Йовков. Тя събира емблематични творби на известни български художници от различни генерации. Официалното откриване е от 17 часа днес.

Мобилна изложба "Песента на колелетата" се открива днес



Художествена галерия - Добрич представи проекта си за организирането й пред журналисти. Пътуващата изложба е финансирана с 6 000 лв. от Министерството на културата и се организира в партньорство с Община Добрич, съобщи директорът на галерията Евелина Ханджиева.


Експозицията включва живопис и графика и е свързана с голямата тема на добричката галерия „Земята и хората“, която определя профила й от десетилетия и е в основата на събирателската дейност на културната институция. Като част от темата, за нас е важно да популяризираме част от художествените произведения, които са стотици във фонда ни, каза Ханджиева. Сред тях особено място заемат личностите, творците на Добруджа, затова избрахме този подход, както и да отбележим 135-та годишнина от рождението на Йовков.


В последното десетилетие особено на мобилността на колекциите се отдава голямо значение, като още една възможност за показване на богатото художествено наследство. Тя включва над 70 творби и може да бъде конструирана в различни варианти. В две от залите на добричката галерия са изложени 41 от тях – 16 живописни платна и 25 графики. Със средствата, отпуснати от МК са рамкирани някои от произведенията.


От 17-ти ноември експозицията ще гостува в Шумен, а след това и в Силистра. През следващата година мобилната изложба ще гостува в Каварна, Балчик, София.