Очаква се силен сезон по добруджанското Черноморие

Летен сезон 2011 ще бъде силен за туристическия бранш в област Добрич. Това заяви Димитър Димитров – председател на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в регион Добрич.

Очаква се силен сезон по добруджанското Черноморие

До 31 март - до когато се предалагаха пакетни отстъпки, резервациите на немските туристи са с 20% повече спрямо 2010 година. Димитър Димитров очаква ръстът на немския пазар по добричкото Черноморие да достигне 25%. Причината е, че германският турист обича да пътува, а освен това западната страна вече излиза от кризата.


 

България е хит на руския пазар, заяви Димитров.  Руснаците, които ще почиват в Добричко това лято също ще бъдат с над 20% повече от предходната година. Революцията в Тунис оказа сериозно влияние и руският пазар се насочи към нас, коментира председателят на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в регион Добрич. Влиянието на случващото се в Египет е много слабо, тъй като африканската държава предлага специфичен културен туризъм, а не изцяло морски като България.

 

По-слабо увеличение, но все пак ръст ще има и при най-масовия контингент по добруджанското крайбрежие - румънците. Туристите от северната ни съседка, които ще посетят Добричко, ще се увеличат с 10-12 %. Основният фактор, благоприятстващ това е новата магистрала Букурещ - Констанца, което ще увеличи броят на почиващите от румънската столица. Ръстът няма да е много голям обаче, заради кризата в Румния, която все още не е отшумяла.

 

dimitar_dimitrov_300_06Димитър Димитров посъветва българските туристи, които искат до почиват по северното Черноморие да направят резеравциите си още сега. Той не очаква големи промоции за родния турист в разгара на сезона, тъй като тази година заетостта ще бъде много висока. За това е по-изгодно почивката да се планира в момента.

 

Промяна в заплатите на персонала, зает в туризма в Добричко, няма да има и те остават на нивото си от 2010 г. Ръст на туристите ще има, но не и ръст на печалбата в сектора, тъй като цените са по-ниски, разясни Димитров. България е най-евтината морска дестинация в Европа, според него. Същевременно базата ни е най-хубавата и най-модерната на континента, смята Димитров.

 

Около 15 хиляди летовници по морето посещават и Добрич. Те идват в нашия град по съвет на туроператорите си, които ги насочват към нас, а не към Варна, с цел шопинг.

 

Димитър Димитров отбеляза, че Тунис отделя 150 милиона долара за реклама годишно, Турция и Гърция се промотират като туристическа дестинация с по 200 милиона евро, докато нашата държава инвестира едва 20 милиона евро за реклама на туристическия си продукт.