Половината от загиналите в катастрофи са пешеходци, каруцари и колоездачи

Основна причина е неспазване, а много често и непознаване, на Закона за движение по пътищата.

Половината от загиналите в катастрофи са пешеходци, каруцари и колоездачи

Половината от загиналите в катастрофи от началото на годината в региона 16 души са пешеходци – трима, велосипедисти – двама и каруцари – трима. Това стана ясно на редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата днес. Заседанието бе председателствано от зам.-областния управител Исмет Абил. 



Досега са санкционирани 323-ма пешеходци, които пресичат неправилно, движат се по платното за коли или прескачат парапетите за ограничаване на преминаването. Наказаните са двойно повече спрямо м.г., подчерта началникът на КАТ – Пътна полиция гл. инспектор Жулиян Минев.

Спрямо велосипедистите всеки месец се организира полицейска операция, но извън тяхната вина, населените ни места не са пригодени за колоездене – няма велоалеи, дясната част на булевардите в Добрич, където би трябвало да се движат те са блокирани от спрени автомобили и т.н.

Около 45% от безопасността на пътя е инфраструктура, подчерта Минев.

В тази връзка Областната комисия ще задължи общините да заложат в бюджетите си за следващата година средства за изграждане на изкуствени неравности на възлови за пешеходците места. До 15-ти декември трябва да бъдат изготвени съвместни анализи по населени места от ОД на МВР, ОПУ и общините.


Директорът на Регионалния инспекторат по образование Дариела Вълканкина подчерта, че общините трябва да финансират и извънкласните дейности, свързани с безопасността на движението по пътищата. Необходими са средства както за обучение, така и за специализирани кабинети. В момента децата могат да се запознаят със ЗДвП единствено в часа на класа, но времето за това е крайно недостатъчно. Вълканкина съобщи, че МОН организира оценка на риска по маршрута на първокласника – от дома до училище. Тече анкета на родители с цел да се отстранят конфликтните точки.

В рамките на заседанието, бе обсъден и въпросът за планираните мероприятия на местно ниво във връзка с отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия - 16.11.2014 г.