Паметна плоча за загиналите в Балканските войни откриват днес в Божаново

Потомък на участници в Балканските войни инициира полагане на паметна плоча в село Божаново.

Паметна плоча за загиналите в Балканските войни откриват днес в Божаново

Днес, от 11 часа, в село Божаново, община Шабла, ще бъде открита паметна плоча, посветена на загиналите воини в Балканските войни от 1912 – 1918 г.



Инициативата е на Ростислав Дончев, живял в село Божаново. Той е потомък на двама, от общо петте, участници във войните  - Никола Иванов Христов, загинал на 16.10.1912  г. и Михаил Иванов Христов, загинал през 1913 г- в Македония. Събитието се организира със съдействието на община Шабла, респективно кметството в селото.

Данните за загиналите сочат, че двама от петте жители на Божаново, всъщност са безследно изчезнали. За други двама те са категорично потвърдени, а именно, че Михаил Христов и Сали Хайвазов са загинали в Македония през 1913 г. За Никола Христов се сочи само датата, но не и мястото на кончината му.

Паметната плоча вече е положена пред кметството на селото и предстои освещаването й. На церемонията са поканени всички близки, съселяни и приятели.

Плочата е първата по ред, посветена на загиналите в Балканските войни и в Първата световна война, на територията на община Шабла.