Добричлии са в добро здраве, пият умерено и не ги мори високо кръвно

Това са данните от проучване през 2008 година. Националният статистически институт започва провеждането на ново анкетно изследване „Европейско здравно интервю”.

Добричлии са в добро здраве, пият умерено и не ги мори високо кръвно

Европейското здравно интервю е част от Европейската система на здравни изследвания, чиято цел е да се събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението на ЕС, съобщиха от Териториалното статистическо бюро.



Въпросникът за изследването е условно разделен на три части - въпроси, които се отнасят за цялото домакинство, част за интервю с лицето от анкетьор и част за самопопълване от анкетираното лице. Разработени са и помощни карти с цел улесняване на интервюто при някои от въпросите.

Въпросникът е структуриран в четири модула:
Здравен статус - включва въпроси за самооценка на здравето, разпространение на хронични заболявания, физически и сетивни функционални ограничения, непосрещнати нужди по отношение на извършването на персонални ежедневни дейности и дейности по поддържане на домакинството, психично здраве.
Здравни грижи - ползване на медицински услуги, болнично лечение, обръщаемост към личен лекар, лекар специалист и стоматолог, употреба на медикаменти.
Здравни детерминанти (начин на живот) - физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Основни социално-икономически характеристики - пол, възраст, образование, икономическа активност и други.

Размерът на извадката в област Добрич е 17 гнезда с по 6 домакинства всяко, т.е. 102 домакинства, а лицата които ще бъдат анкетирани са приблизително 273. От предварително избраните домакинства ще бъдат анкетирани всички лица на 15 и повече навършени години. През периода октомври 2014 - януари 2015 г. избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. Размерът на извадката за страната е около 4 500 домакинства.

Домакинствата от нашата област са от следните населени места: гр. Добрич, гр. Балчик, гр. Каварна, гр. Тервел, с. Фелдфебел Дянково, с. Изворово, с. Божан, с. Крушари, с. Тюленово.

Анкетираните лица удостоверяват с подпис, че са запознати с условията на интервюто. Личните данни на всички анкетирани ще бъдат защитени според закона. Анкетьорите ще се представят със служебни карти. За повече информация www.nsi.bg

Началната дата на анкетата е 9.10.2014 г. и ще приключи до 30.01.2015 г.

Подобно проучване се прави на всеки 5 години. Близо 54% от анкетираните през 2008 г. добричлии самоопределят здравето си като добро. Жените от област Добрич са от най-фините в страната – 63,6 кг. средно тегло - изпреварват ни само Силистра, където се оказва, че са още по-слаби. Най-тежките мъже и жени са в Монтана. Най-високи са перничани, а най-ниски – в област Разград. Добруджанци са със среден ръст – 175 см. По високо кръвно сме трети в страната отзад напред. По употреба на непредписани лекарства сме пети по същия обратен ред. Редовни пушачи са близо 44 на сто от мъжете и 15% от жените в добричко. По ежедневна употреба на алкохол добруджанци са на 21-во, а добруджанки - на 24-то място в страната. Най-много пият мъжете във Видин и жените във Враца.