Изложба представя 60-годишната история на ансамбъл "Добруджа"

Над 300 снимки от близкото и далечното минало ще ни върнат назад във времето към създаването на ансамбъл "Добруджа", изявите в Добрич и турнетата по света.

Изложба представя 60-годишната история на ансамбъл "Добруджа"

На турне в Гърция през 1983 година



60-годишен юбилей празнува ансамбъл "Добруджа". Тържествата започват днес, сряда, от 18.00 часа в огледална зала "Нели Божкова" в Добрич с представяне на изпълненията, включени в албума "Традиция и съвременност" на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, посветен на 60 години от създаването на Ансамбъл "Добруджа". Организатори на събититето са Община град Добрич и ПФА "Добруджа".

Веднага след музикалната част, около 19 часа довечера, във фоайето на Драматичен театър "Йордан Йовков" ще бъде открита фотоизложбата "60 години ансамбъл Добруджа". В над 300 снимки е проследена историята на ансамбъла - от създаването му, през първото турне във Франция през 1964 година и последвалите изяви на музикантите и танцьорите от Добрич по цял свят, до наши дни. Изложбата може да бъде разгледана в театъра до края на седмицата, след което ще бъде преместена в библиотека "Дора Габе". Експозицията се реализира с помощта на Ротари клуб - Добрич.

Ансамбъл "Добруджа" е основан през 1954 година с цел издирване, съхраняване, популяризиране и сценично претворяване на добруджанския фолклор. От 1966г година той става професионален.

Основатели и първи художествени ръководители в периода 1954г. – 1957г. са Димитър Димитров, Атанас Генчев и Паскал Паскалев. Главни художествени ръководители са били Петър Крумов Атанасов (1957г. – 1981г.), Валентин Кубратов Горанов (1982г. - 1990г.), Костадин Михайлов Бураджиев (1988г. - 2000г.), а от 2001 година е Стоян Господинов Стоянов.

Ансамбъл "Добруджа" е носител на множество престижни награди, като орден "Червено знаме на труда", "Златна лира" – на Съюз на Българските музикални и танцови дейци, "Кристална лира" - на Министерство на културата и Съюз на Българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието и популяризирането на Българският фолклор, значка "Златна книга" за принос към развитието на Българската култура от Съвет на Европейската научна и културна общност и Официалното представителство на Уникалните селища в Европа.

Благодарение на ансамбъл "Добруджа" добруджанският фолклор достига до 3 континента. Първото турне е във Франция през 1964 година. Следват изяви в Ирак, Белгия, СССР, Нигерия, Италия, ГДР, Англия, Унгария, Монголия, Гърция, Китай, Лаос, Ливан, Полша, Украйна, Швейцария, Турция, Холандия.


На турне в Монголия през 1979 година

Точно преди 10 години - на 50-годишния юбилей на ансамбъла

Празник в "Старият Добрич" през 2008 година