Защо два от островите в езерото са под вода?

Община Добрич отговаря на питания на гражданите - "Защо два от островите в Градски парк "Свети Георги" са под вода?"

Защо два от островите в езерото са под вода?

В реконструирания градски парк „Свети Георги“ с основния ремонт на езерата се изградиха нови четири острова. Старият, съществуващ остров, е достъпен за хората посещаващи парка и е място за отдих и изглед на площадка към интересни обекти – водна каскада, полуостров, мостове и остров с водни лилии.

Новите острови са предвидени за засаждане на водолюбива растителност и съгласно проекта са с височина под нивото на езерата. Засадени са растения, които се развиват добре само във почви с висока влажност и височина на водата над нивото на почвата между 10-20 см.

Островът в първо езеро е засаден с два вида водни лилии. За островите във второ езеро са използвани 9 вида водолюбиви перуники /ириси/, лизихитон, воден зюмбюл и хибискус.

В парка има богато разнообразие от птици и други представители на фауната, които са свикнали с хората и можем да ги видим там. Идеята с изграждането на тези острови е те да имат място, където да са пребивават необезпокоявани от присъствието на хора. От тук идва и името на второ езеро – птиче.

По идея на кмета на Добрич Детелина Николова на единият от островите вече са „кацнали” първите две птички – лястовици, изработени от Христо Митев, член на групата на добричките художници. Бялата лястовица като символ на надеждата ще продължи да се появява в Добрич на много места, съобщават още от общината.