Детелина Николова заседава в Комитета на регионите в Брюксел

Кметът на Добрич Детелина Николова е делегат на 108 – та Пленарна сесия на Комитета на регионите, която ще се проведе от 6 до 8 октомври в Брюксел.

Детелина Николова заседава в Комитета на регионите в Брюксел

Сесията ще бъде открита  в 14. 30 часа днес от председателя на Комитета Мишел Льобрьон. През следващите часове ще се проведат дни на отворените врати под наслов „Заедно за растеж – интелигентни инвестиции за хората“. Приветствие към делегатите ще отправи председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова.



На 7 октомври заседанието ще бъде открито с приемане на протокола от 107 – та пленарна сесия, проведена на 25 и 26 юли. Ще се обсъдят и приемат становища, свързани с  дългосрочното финансиране на европейската икономика, с мерки в подкрепа на създаването на „екосистеми“ от стартиращи предприятия в областта на високите технологии и с пакет от мерки „Чист въздух за Европа“. Членовете на Комитета ще дебатират относно Европейската стратегия за крайбрежен и морски туризъм и схемата за помощ за предлагане на плодове и зеленчуци, банани и мляко в учебните заведения.

На 8 октомври дневният ред предвижда приемане на становища за рамката за политиките в областта на климата и енергетиката през периода 2020 – 2030 г.,  дебат на тема трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, обсъждане на мобилност в регионите с географски и демографски проблеми и европейска платформа за борба с недекларирания труд. Пленарната сесия ще завърши с избор на членове на Комитета на регионите и техни заместници.

На 8 октомври в следобедните часове кметът на Добрич Детелина Николова ще представлява Националното сдружение на общините  в  заседанието на ръководителите на Конфедерацията на европейските междинни власти, което ще се проведе с сградата на Комитета на регионите. Ще се разгледат план за действия на Конфедерацията за 2014 и 2015 г. и подготовка за общо събрание. Нейната цел е да увеличи влиянието и участието на местните междинни власти в процеса на вземане на решения в ЕС и да представлява интереси на европейско ниво.