Съдии ще изнасят лекции в Хуманитарна гимназия

Съгласно одобрена от Висшия съдебен съвет концепция, Окръжен съд – Добрич ще вземе участие в пилотна образователна програма сред ученици с цел повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България

Съдии ще изнасят лекции в Хуманитарна гимназия

Инициативата ще се изпълнява в рамките на учебната програма по „Етика” за 10 клас през учебната 2014/2015 година в градовете на  територията на окръжните прокуратури и съдилища. За района на град Добрич в пилотната образователна програма е включена Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”.




Съгласно програмата веднъж месечно в рамките на учебната година съдии от Окръжен съд – Добрич ще изнасят пред учениците лекции, запознавайки ги с функциите на съдебната власт, достъпът до правосъдие, ролята на непълнолетните лица като жертви и като извършители на престъпления.

Ще бъдат осъществени и други мероприятия като посещение на Съдебната палата и провеждане на симулативен съдебен процес. В края на учебната година ще бъде направено обобщение на усвоените знания.

Очакваните резултати от провеждането на Пилотната образователна програма сред учениците се заключават в повишаване на тяхната правна култура и подобряване публичния образ на съдебната система в България като цяло.

След оценка на проведената пилотна програма, тя следва да се разшири и да обхване по-голям брой ученици в окръжните градове, а по-късно и в районните центрове. В бъдеще програмата може да се пренасочи и към други възрастови групи - по-малките ученици или студентите като съдържанието на лекциите би било поднасяно по подходящ за възрастта им начин.