Възобновиха дело срещу подсъдим за продажба на наркотици

Окръжен съд – Добрич възобнови и даде ход на наказателното дело срещу 30-годишния Йордан Ж. Йорданов от Добрич. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че при условията на опасен рецидив на 12.09.2007 г. в гр. Добрич на публично място е държал и разпространявал 0,037 грама хероин на стойност 3,33 лв., който е придобил без надлежно разрешение с цел разпространение.

Възобновиха дело срещу подсъдим за продажба на наркотици

Делото срещу Йордан Йорданов започна през април 2008 г., но той не се яви в съдебната зала и бе обявен за национално издирване, а мярката му за неотклонение изменена от парична гаранция в задържане под стража. На 23.06.2008 г. Окръжен съд – Добрич прецени, че не е направено достатъчно за издирването му и спря наказателното дело.

Днес Окръжен съд – Добрич, прие, че е даден достатъчно дълъг срок и е направено всичко възможно за издирване и призоваване на Йордан. Справка на ОД на МВР – Добрич, сочи, че той продължава да се издирва.. По официални данни подсъдимият не е напуснал пределите на страната, но има неофициална информация, че се намира в Германия. Съдът прецени, че делото може да бъде разгледано в отсъствието на подсъдимия и му даде ход.
В съдебното заседание днес съдът разпита трима свидетели, купувачи наркотични вещества от Йордан и двама полицаи, участвали в задържането му. Приети бяха съдебно-медицинска експертиза, с която се установява, че той е наркозависим, но може да участва в съдебното производство и да отговаря за постъпките си, и химическа експертиза на иззетото наркотично вещество.

Според обвинителния акт Йордан е заловен на 12.09.2007 г., след като продал една „десятка” хероин на свидетел по делото и уговорил доставка с друг. Йорданов се е възползвал от правото си да не дава обяснения на досъдебното производство.

Вещите лица оценяват дозата на 3,33 лв., но купувачът обясни пред съда, че е платил за нея 10 лв.

Йордан е с основно образование, не е женен, не работи, осъждан е ефективно за кражба, изнасилване и разпространение на наркотици.

Неявяването на важен свидетел и вещо лице в съдебната зала днес, наложи делото да бъде отложено.

 

Процесът ще продължи на 16.05.2011 г.