С концерт на Студентски струнен оркестър започва фестивалната програма на ВиаПонтика 2014

Студентският струнен оркестър при Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с диригент Райчо Христов ще сложи началото на фестивалните събития на седмото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „ВиаПонтика“, който тази година се провежда от 9 до 18 септември в Балчик и Албена.

С концерт на Студентски струнен оркестър започва фестивалната програма на ВиаПонтика 2014

Концертът ще започне в 18 часа днес (10 септември) в храм „Св.св. Константин и Елена“в Белия град. Музикалната формация със солисти Санжар Сапаев (цигулка) и Фарадж Акбаров (кларинет) ще представи произведения на Росини, Вивалди, Г. Холст.



Студентският струнен оркестър няма стилистични ограничения и все пак основният репертоар гравитира около бароковата музика, виенската класика, националните композитори. Студентите са оркестранти, но и солисти, а понякога оркестърът  партнира и на звездни гастроли като тези на цигуларите проф. Дина Шнайдерман и Александър Дубах. Освен обучението си по избрания от тях музикален инструмент или пеене, всички студенти на Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София получават възможността за музикални практики в различни камерни ансамбли и формации. С тези умения, които се усъвършенстват до завършването на Академията, студентите участват последователно в Струнния и в Симфоничния студентски оркестър. За повечето възпитаници на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ профилът на оркестров изпълнител ще бъде основна професионална реализация и бъдеще.

На 11 септември Студентският струнен оркестър ще изнесе концерт и в Албена. Музикалното събитие ще започне в 19 часа в хотел "Фламинго Гранд" в центъра на курортния комплекс.