Тони Димитрова открива фестивала "Виа Понтика" в Балчик

150 студенти от седем държави събира „Виа Понтика“ в Балчик.

Тони Димитрова открива фестивала "Виа Понтика" в Балчик

С концерт на Тони Димитрова на 9 септември в Белия град за седма поредна година ще започне Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“. Възпитаници на висши училища по изкуствата от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция и Германия в продължение на десет дни ще дадат възможност на жителите и гостите на Балчик и Албена да станат съпричастни с техните творчески послания. Като домакин България ще заяви своето присъствие във всички фестивални прояви с представители на пет висши учебни заведения - Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Нов български университет. Към тях ще се присъединят студенти от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в  Любляна, Словения. Тази година и Испания се включва в културния форум с възпитаници на Школата по изкуствата  №10 - La Escuela de Arte número diez – Мадрид и Висшето училище по изкуствата на Астурия – ESAPA. Азербайджан, Узбекистан и Турция се представят от музиканти, обединени в интернационален камерен ансамбъл. За участие в младежкия форум традиционно са поканени Институт “Сервантес“ - София, сдружението „Алианс за регионални и граждански инициативи“ и неправителствената организация „Комън степ“. В емоционалната палитра от  ежедневните прояви се вплитат концерти, изложби, театрални спектакли, кинопрожекции, ателие по улично изкуство. Енергийните центрове, които ще обединяват  талантливите млади хора  в Балчик,  са храмът „Св.св.Константин и Елена“,  Художествената галерия, читалище “Паисий Хилендарски“, Каменната зала и Ботаническата градина в Двореца. В Албена  фестивалните прояви ще се провеждат в хотел „Фламинго Гранд“.



Сред заглавията в театралния афиш са „Колекцията“ от Харолд Пинтър, „Карай да върви…“ по „Кандид  или оптимизмът“ на Волтер, „Не падай духом“ от Станислав Стратиев, „Еснафска сватба“ от Бертолт Брехт, „Изгубеното  щастие  или елипсата на един вик“ по текстове на Федерико Гарсия Лорка и кукленият спектакъл „Приказка за елфи“. Паралелно с традиционната експозиция на живописни творби на младите художници, която рамкира фестивалната програма, са предвидени още две изложби – „Плакат и визуална комуникация“ и „Очите на надеждата“. Прожекциите на филми от седмото издание на  наградата СИЛЕКТ - Световната асоциация на кино и телевизионните училища,  ще започват в 19 ч. на 14 и 15 септември в хотел „Фламинго гранд“ в Албена.

Десетдневният творчески диалог на младите в изкуството „Виа Понтика“ в Белия град се осъществява ежегодно с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик и съдействието на кмета Николай Ангелов. Партньори и спомоществователи на форума са Историческият музей, Художествената галерия и читалище „Паисий Хилендарски“ в Белия град, Държавен културен институт - Културен център „Двореца“- Балчик, Университетски ботанически градини, КК „Албена“, БК “Горна баня“, ресторант „Тихото гнездо“.