И Добрич се включва в националния протест срещу унищожението на Златна Добруджа

11 града излизат на протест в неделя срещу решението на МОСВ и екологичната катастрофа, застрашаваща Добруджа.

И Добрич се включва в националния протест срещу унищожението на Златна Добруджа

Към тях се присъдини и областният град, който ще бъде най-засегнат, ако се допусне въглищна газификация край Вранино - Добрич.



Сборният пункт е до църквата "Св. Георги" в неделя, 7 септември, от 19.00 часа.

По същото време протести срещу проучвания и добиване на шистов и въглищен газ в България ще се проведат в още 10 града на страната - София, Пловдив Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Велико Търново.

Най-красивата част на Добруджа е застрашена от възпламеняване на въглищни пластове, в директен контакт с водоносния хоризонт на цяла Североизточна България, предупреждават организаторите във връзка с решението на временния министър на околната среда и водите Светлана Жекова да разреши на "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучвания за нефт и газ в Блок "1-11 Вранино". Той е с площ от близо 400 кв. км. и попада в 4 общини в нашата област - Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла. В границите на блока попадат защитени зони като езеро Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.

Въглищното възпламеняване, известно като ада на земята, е изключително опасен метод за добив на газ от въглищните подземни слоеве, сравнява се единствено с шистовия газ по поражения, категорични са организаторите на националния протест.