Набелязаха мерки за недопускане на наводнения в КК Албена

След извършени проверки, разпоредени от Областния управител Недко Марчев по повод сигнал на изпълнителния директор на Албена АД Красимир Станев, днес се проведе работна среща, на която се дискутираха краткосрочни и дългосрочни превантивни действия.

Набелязаха мерки за недопускане на наводнения в КК Албена

В срещата взеха  участие представители на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич, Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район - Варна, „Напоителни системи" ЕАД клон Черно море - Варна, „ВиК" ЕООД Добрич и община Балчик. Отсъстваха представители на МОСВ.   




Като резултат от работата на комисията, от Областно управление ПБЗН Добрич, припомниха своето становище, което включва спешни краткосрочни и дългосрочни превантивни мерки за решаване на констатираните проблеми - почистване на наноси, растителност и единични израснали дървета в критичните участъци, предвиждане на ремонт и реконструкция на съществуващата корекция и на следващ етап - проектиране на нова корекция на р. Батовска в некоригирания участък, както и изграждане на хидротехническо съоръжение за регулиране провеждането на високите води в южна посока към с. Кранево.   

Областният управител уточни, че е изискано от РИОСВ Варна да бъдат определени точните граници на Поддържания резерват „Балтата", с цел изясняване на въпроса, доколко предложените превантивни мерки засягат защитената територия, без да бъде нарушен, както законовият статут и управлението на Поддържания резерват „Балтата", съгласно Закона за защитените територии, така и районите, попадащи в Натура 2000 и произтичащите от това ограничения.   

В хода на срещата, представителите на РИОСВ Варна допълниха, че МОСВ е собственик на Поддържания резерват „Балтата" и Защитената местност „Блатно кокиче". Има изготвен „План за управление на ПР „Балтата" и буферната му зона (Защитена местност „Блатно кокиче") и съгласно чл. 4 от Наредба за разработване на планове за управление на защитените територии, планът е действащ и към настоящия момент. Границите на резервата са дадени в координати, без приложена карта. Това не дава визуализацията, от която има нужда. От "Басейнова дирекция" информираха, че изпълняват ангажиментите си, съобразно директивата за наводнения и ще бъде изготвена оценка на риска.    

Направените коментари по време на срещата, се обединяват в няколко пункта - какво трябва да се извърши за недопускане на големи разливи и нанасяне на щети в КК Албена, без това да засегне нормалния ритъм на живот в „Балтата" и да се съгласуват много внимателно всички действия, така че да бъде намарен балансът, предвид статута на защитената територия.    

Областният управител изиска в спешен порядък актуализираната информация да му бъде предоставена и в обобщен вид да бъде изпратена до МОСВ.