Симеоновден е

Паметта на Свети Симеон Стълпник се чества на 1 септември, в деня на църковното новолетие. Разрешава се вино и елей. Същия ден се празнува паметта и на преподобна Марта, майка на св. Симеон.

Симеоновден е

В земеделските райони и среди този ден се смята за начало на новата година, защото започва есенната оран и сеитба. Този ден и Зимният Симеоновден - на 3 февруари, разделят годината на две половини, пролетна и есенна оран и сеитба.



Според житието му, той е роден в Мала Азия. На 18 г. постъпва в манастир, но след това се усамотява, като си построява каменна кула, подобна на висок стълб, върху която прекарва остатъка от живота си, затова е наречен "Стълпник". Там умира на 103 години. С празника Симеоновден започва есенната оран. Празнуват всички, които носят името на светеца, който се смята за покровител на орачите и затова го наричат Симеон орачо, Симеон стълпник, а денят му - стопанската нова година.

Според народната традиция на Симеоновден не се дава назаем и не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе берекетът от дома”. Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата ако е добър, реколтата ще е плодовита. На този ден обикновено започва и събирането на орехите. В навечерието на празника жените носят семе за посев в храма, за да бъде благословено.