Два варианта за продажба на тролейбусната мрежа на извънредната сесия

Очаква се 1 200 000 лева да е печалбата от продажбата на тролейбусната мрежа в Добрич.

Два варианта за продажба на тролейбусната мрежа на извънредната сесия

Общински съвет - Добрич ще проведе извънредно заседание на 26 август. Дневният ред на сесията включва само една точка - "Докладна записка относно определяне тенденциите за развитие на общинския градски транспорт".



Временната комисия по транспорт ще предложи на съветниците два варианта относно тролейбусната кабелна мрежа. От 1 юли тя не се използва, тъй като тролейбусните линии в Добрич бяха заменени с автобусни. Съоръжението изисква непрекъсната поддръжка, свързана с разходи за персонал и консумация на електроенергия, като прогнозните разчети, представени на комисията показват, че средно месечният минимален размер на необходимите средства възлиза на 20 000 лева.

При отчитане на действащите към 8 август изкупни цени на цветните метали, приходите от предаването за скрап на тролейбусната мрежа възлизат приблизително на 1 440 000 лв. Стойността на разходите по демонтажа е около 240 000 лв. и съответно прихода за Община град Добрич се изчислява приблизително на 1 200 хил. лв. С оглед стриктно установяване на действително получените количества метали и добросъвестното им съхраняване до продажбата, комисията счита, че е целесъобразно да бъде назначен контрольор, определен от Общински съвет. В хода на разискванията в комисията се очертава и второ мнение - за продажба на контактната мрежа анблок, чрез обявяване на търг.

Затова на сесията ще се разгледат два варианта. При първия Общински съвет - Добрич може да даде съгласие за продажба чрез публичен търг с тайно наддаване с начална тръжна цена 1 200 хил.лв. без ДДС на контактна тролейбусна мрежа, включваща въздушна контактна мрежа; метални конзоли без стълбове; оборудване на токоизправителните станции; кабелни захранвания на сегментите от ВКМ (600 V); кабелни захранвания (20 kV), тролейбусната мрежа в Депо. Другият вариант е да се даде съгласие за демонтиране на контактната тролейбусна мрежа при стойност на услугата до 240 000 лева.