17 пострадали от наводнението семейства са настанени в общински жилища

Кандидатите първоначално са били 47, а свободните апартаменти на Жилфонд - 29.

17 пострадали от наводнението семейства са настанени в общински жилища

След потопа над Добрич на 19 и 20 юни от "Жилфонд Инвест" спешно, в рамките на 15 дни, е извършен ремонт на свободните в този момент 29 апартамента, за да се предоставят на пострадали семейства. Дружеството е инвестирало в ремонтните дейност 29 000 лева собствени средства, съобщи управителят му Илия Михайлов. С матраци и завивки са помогнали БЧК и Златни пясъци АД.



Подадените от пострадали от наводнението добричлии молби за настаняване в общински жилища са били 47. 17 семейства вече са настанени за 1 година, като ако домовете им не са възстановени до тогава, е възможно да останат и след този срок. Те заплащат стандартен наем, но са имали предимство при настаняването.

От останалите 30 кандидати, 10 са изтеглили молбите си, шестима не са имали адресна регистрация в Добрич, четирима са се отказали без причина, а 10 въобще не са се явили, съобщи управителят на Жилфонд Илия Михайлов.

726 са кандидатите за настаняване в общинско жилищо. "Жилфонд Инвест" - Добрич стопанисва над 1500 жилища, като свободните апартаменти към днешна дата са 15. 14 от тях са боксониери в бившето студентско общежитие на Калиакра 54, бл.1. Тъй като жилищата са много малки, липсват желаещи да живеят в тях, затова ръководството на Жилфонд обмисля обединяването на два боксониери в един апартамент.

През тази година наемът е в размер на 1.05 лв. на кв.м. полезна площ, а на Калиакра 54 е между 1.15 и 1.50 лв., тъй като блоковете са санирани.

Предстои 100 наематели да освободят принудително жилищата си, заради втори наплатен месечен наем или втора неплатена сметка за вода или ток. Първите трима наематели, които ще трябва да напуснат на 12-14 август, общо дължат 3730 лева на ВиК.

От началото на май Жилфонд изисква всеки наемател при заплащане на месечния си наем да покаже касовите бележки за платени ток и вода.