25 септември и тази година е обявен за неработен ден

25 септември и тази година е обявен за неработен ден
За поредна година общинските съветници на Добрич дадоха своето съгласие празникът на града да бъде еднократно обявен за празничен и неприсъствен

Предложението беше внесено на днешната сесия от кмета Детелина Николова по повод честванията на 74 години от Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Областният управител също е изразил положително становище четвъртък, 25 септември, еднократно да бъде обявен за празничен ден.


След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа (и град Добрич) е в границите на Румъния. Борбата срещу румънската окупация продължава до 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба и Южна Добруджа е върната на България.


Крайовската спогодба е договор подписан в гр. Крайова, на 7 септември 1940 година, между България и Румъния, като е наложен от Нацистка Германия, макар за осъществяването му да са съдействали всички велики сили участващи във Втората световна война, с цел привличане на България в техните редици. Условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея и? се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г., когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.


На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич. Като празник на града 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града - Добрич.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+