Мексикански балет и чешка трупа се представят в Крушари

Мексиканският фолклорен балет "Куаитл" гостува в Крушари, съобщават от общината. Трупата е основана през 1983 г. в град Салтийо, столицата на щата Коауил в Мексико.

Мексикански балет и чешка трупа се представят в Крушари

В репертоара на балета са включени танци от всички региони на Мексико. Балетът е участвал на фестивали в САЩ, Португалия, Франция, Белгия, Турция, Италия, Полша и България.

Жителите и гостите на Крушари могат да видят танците на мексиканските изпълнители тази вечер от 18.30 часа пред читалище "Йордан Драгнев-1894".

Пред публиката ще излезе и чешката фолклорна група "Олешница", както и Младежки танцов състав "Златна Добруджа" от Крушари.

Фолклорна група "Олешница" е гражданско сдружение, посветило дейността си за запазването на народните обичаи, песни, танци и костюми от областта по поречието на река Хана. Фолклорният състав „Олешница“ от Долноплази (Моравия) ежегодно организира тържествата, наречени „Пътят на кралете“,  в първата събота и неделя на месец юли. Събитието привлича традиционно много състави и гости от цяла Европа. Фолклорният празник се състои от пищно шествие на коне, а през следващите часове на деня тържествата включват участието на всички гостуващи състави от Чехия и чужбина. Репертоарът на групата се състои от народни обичаи, преработени в тематични танци.